Rv 3/ 25 Løten – Elverum

Fremdrift og nabokontakt

7 januar

Veteran fikk oppfylt anleggsdrøm

avatar

Karoline Celius

Ingen kommentarer

Paul Hemstad (snart 90) fikk drømmepresang til jul av sin datter. Han fikk besøke Skanskas prosjekt på RV3/25 Løten – Elverum. – Dette var moro, og hvis helsa holder, skal jeg kjøre bil på den nye riksveien når den er ferdig.

Tidlig i desember banket det på døra til Skanskas kontorrigg på Løten. Utenfor stod en blid dame med et litt uvanlig ønske.

– Hver gang vi kjører forbi prosjektet sier pappa at det hadde vært moro å fått kjørt igjennom anleggsområdet, slik at vi kunne sett hvor langt de har kommet og hva de driver med, sier Rita Mariann Sætre, datter av veiveteranen som fredag fikk være med på omvising av prosjektet.

Paul Hemstad hadde mange spørsmål til prosjektsjef, Ketil Sand, da de kjørte gjennom anleggsområdet. Foto: Merete N. Netteland

Et ønske oppfylt

Med hjelp fra prosjektsjef Ketil Sand, fikk Paul drømmepresangen under juletreet.

Paul forteller hvor takknemlig han var for julegaven han fikk, og uttrykker stor iver for hva han nå skulle få være med på. Etter verneutstyret var på, hoppet 90-åringen inn i bilen sammen med prosjektsjefen og HMS-lederen, mer enn klar for omvisning.

Underveis stilte den entusiastiske pensjonisten mange spørsmål om prosjektet og arbeidet. Han var imponert over omfanget og teknologien.

– Det er jo helt utrolig, utbryter Paul når han får se gravemaskina på 90 tonn i byggegropa, som er den største graveren på prosjektet.

Veiarbeid i blodet

Som 18-åring ble Paul bussjåfør. Samtidig drømte han om å drive med veiarbeid, akkurat som sin far og bestefar hadde gjort før han. I 1959 kom det bussjåføren for øret, at Statens Vegvesen hadde kjøpt inn en veihøvel som de visstnok skulle teste ut i ett års tid. Uten noen erfaring benyttet Paul sjansen til å spørre om han kunne være fører av den store maskina. Det som skulle være ett år, ble til tretti.

Etterhvert utviklet Paul seg til å bli en kapasitet på veihøvel som gjorde at han 2 ganger ble invitert til Caterpillar i USA for å gi innspill blant annet på hvordan maskinen skulle konstrueres for høvling av is-svuller på veg, for dette kunne ikke amerikanerne. Dette bidro nok også til at Paul synes Caterpiller er den beste maskinen!

­- Jeg har fått være med på litt av hvert, og har opplevd utrolig mye, sier han takknemlig.

90-åringen som er selvlært maskinfører og maskininstruktør, forteller at mye har forandret seg siden han begynte i anleggsbransjen. HMS-leder Cathy Turnage, spør gjesten om hvordan HMS var før.

– Jeg husker en gang da jeg synes det var vondt å sitte på «krakken» i høvelmaskina, og lurte på om komforten kunne bli litt bedre. Da fikk jeg til svar at «en god høvelsjåfør, han står», forteller han og ler.

Invitert tilbake

To timer senere da runden var ferdig, sitter den fornøyde 90-åringen og spiser vafler imens han forteller hvor imponert han var og takker for dagen. Ketil Sand og Cathy Turnage konstanterer at det var flott å kunne glede veiveteranen. Sommeren 2020 når prosjektet nesten er ferdigstilt er Paul invitert tilbake for en ny omvisning. Denne gangen på asfaltert vei.

Paul Hemstad fikk omvisning i riksveg 3/25-anlegget av prosjektdirektør Ketil Sand og HMS-ansvarlig Cathy Turnage i Skanska. Foto: Merete N. Netteland

– Det har vært fantastisk, nå har jeg godkjent hele anlegget, sier Paul med et glimt i øyet.

Han forteller at han gleder seg til neste gang han treffer de andre pensjonistene i Statens Vegvesen, for da skulle han fortelle de om julegaven sin og alt han hadde opplevd.

– De kommer til å bli skikkelig misunnelig, sier han og smilet i ansiktet hans er ikke til å ta feil av. Dette var nok helt klart årets beste julegave.

 

Leg også saken på Østlendingen.no

Leave a comment

(Required)

(Required, will not be published)